16.1.2025

Kalvavaa ydinvoimakeskustelua

 

Kuva: Dan Loftin, Public domain, Wikimedia Commons

"Uraani halkeaa
ja tuottaa lamppuun valkeaa
mutta millään muilla mailla
kuin Suomella se ei oo riskiä vailla."
- Eppu Normaali: Suomi-ilmiö

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen peräänkuulutti Suomeen lisää ydinvoimaa (Yle 14.1.2024). Mykkäsen ehdotus kalvoi[^1] minua, sikäli kuin jokin seikka voi välittömästi, eikä vasta viiveellä, alkaa kalvata. Eikä kalvuu johtunut vain mietinnästä, että edellinen suomalainen ydinvoimaprojektihan sujui niin mainiosti…

On olemassa monenlaisia ihmisiä. Luonnevikaisia ihmisiä, jotka eivät pidä kissoista, esimerkiksi. Ihmisiä, jotka tarhaavat turkiseläimiä eläinten auschwitzeillä – sadisteja. Sitten on olemassa niitä, jotka kannattavat ydinvoimaa. He voivat olla myös turkistarhaajia tai ainakin sen puolustajia (ja usein ovatkin, paha ruokii pahuutta).

Keskeinen peruste “puhtaalle” lisäydinvoimalle on tuleva energiankulutuksen kasvu. Energiankulutuksen kasvu, joka on suureksi hämmästyksekseni otettu julkisuudessa annettuna. Se on julkisesti meille ilmoitettu, esimerkiksi Yle uutisoi asiasta tapaninpäivänä. Kasvu on samanlainen selviö kuin painovoiman laki, kuin se että “kehitys” ja “talous” vaativat, kuin Korvatunturin porot.

Miten voimme vain hyväksyä sen, että sähkönkulutus kasvaa Fingridin mukaan jopa kaksinkertaiseksi vuoteen 2035 mennessä? Ja mihin sähkö sitten hupuloidaankaan: turhuuteen, ilveilyyn ja irstauteen! Tekoälyn kasvu vaatii alati lisää servereitä ja sähköä. Liikennettä sähköistetään, ihmiset eivät enää viitsi edes polkupyörää polkea. Internet-datan määrä kasvaa; on loputon tarve alati terävämmälle kuvalle niin viihteessä kuin pornossakin.

Ministeri Mykkänen ehdottaa valtion rahoitusratkaisua uudelle ydinvoimalle. Ydinvoiman ratkaisemattomat ongelmat eivät näissä katsauksissa koskaan paina mitään. Unohtuneita ovat fukushimat, tshernobylit ja ydinjäte. Huolta ei koskaan myöskään ole jäähdytysjärjestelmistä, jos tulisi laajamittainen sähkökatko esim. luonnonkatastrofin seurauksena, joita ilmastonmuutoksen kiihtyessä saattaa olla luvassa. Mutta koska maailma vaatii ja Mykkäsen aivot eivät kritiikkiin taivu, tarvitaan valtio hätiin, jotta suuri ja mahtava uusi Ydinvoimala saataisiin joskus kansakunnassa aikaiseksi. Ei varmaan myöskään yllätä, että Fortum on lobannut ministeriöille lisäydinvoimaa  (https://yle.fi/a/74-20136410).

Sähköntuotantoa on lisätty viime vuosina tuuli- ja aurinkovoimalla. Olkiluoto 3:nkin saatiin viimein toimimaan, joskin yskähdellen. Päästöttömän energian tuotannon lisäys on hyvä ja välttämätön asia sinänsä, koska ilmastonmuutos uhkaa meitä ja fossiilisesta energiasta olisi pitänyt luopua jo aikoja sitten. Kuitenkin nyt on käynyt niin, että maailman pelastamisen sijasta siirrämme ylikulutuksen painopistettä. Tuotamme liikaa sähköä ja raaka-aineita. Myös tuulimyllyt tarvitsevat esimerkiksi runsaasti kaivannaisia. Maailman voi yhtä hyvin kaivaa tyhjiin tuulivoimaloiden kuin autopeltien nimissä.

Teknologia tuhoaa ihmisiä ja paikkoja. Suomikin on vaarassa joutua kaivannais- ja sähköreservaatiksi, kun maailma kuluttaa alati enemmän. Mitä liikenteen sähköistämiseen tulee, ei siitä ole kokonaisuuden ja muiden eliöiden olemassaolon oikeutuksen turvaamisen näkökulmasta mitään hyötyä, jos mittasuhteet ovat samat. Autoja on yksinkertaisesti liikaa. Ne ovat suurilta osin tarpeettomia ja syövät hirvittävästi luonnonvaroja. Samaan aikaan kansalaiset eivät saa kylliksi ruumiin liikuntoa pysyäkseen terveinä. Ihmiskunnan tulee luopua hybriksestä teknologian edessä ja keskittyä turvaamaan kaikille ihmisille ja muille elollisille välttämätön ja elää henkisesti rikasta elämää. Mykkäsen tulee luopua hourailustaan ydinvoimasta, vaikka Fortum kuinka lobbaisi.

https://yle.fi/a/74-20136730
https://yle.fi/a/74-20130045

Katso myös:
Autoilun sosiaalinen ideologia
Internet-data ja kulutuksen kasvu

[^1] Merkityksessä: ‘(ylät.) kuluttaa hävittäen, riuduttaa’.